luni, 16 mai 2011

Flori de mar...






Se pregatesc doua blaturi, unul classic, al doilea cu cacao.
Pentru un blat:
-         5 oua (la temperatura camerei);
-         5 linguri de apa;
-         12 linguri de zahar;
-         10 linguri faina;
-         1 plic zahar vanilinat;
-         coaja de lamaie rasa (sau de portocala).
1. se bat albusurile spuma tare, incorporand treptat zaharul, apa si zaharul vanilinat;
2. se adauga galbenusurile, coaja de lamaie si faina, amestecand usor, cu telul sau cu   lingura, de jos in sus, ca sa nu se lase spuma;
3. se imbraca forma de tort in hartie pentru copt si se toarna compozitia in forma;
4. se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la aprox.180oC pana cand ‘trece testul’ scobitorii (Se inteapa blatul cu o scobitoare. Daca scobitoarea ramane curata, inseamna ca blatul este copt).
Pentru al doilea blat, se adauga cacao.


Crema :
-         100 ml lapte ;
-         350 g zahar ;
-         100 g cacao ;
-         4 oua ;
-         400 g unt ;
-         30 ml zeama de lamaie .
  1. zaharul, laptele, cacaua si ouale se amesteca si se pun la foc, la bain-marie, pana cand capata consistenta unei smantani groase. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand;
  2. Untul se freaca impreuna cu zeama de lamaie;
  3. Se amesteca apoi cele doua compozitii.

Pentru sirop : 10 linguri zahar, un plic de zahar vanilinat, aprox.300 ml apa.
            Se caramelizeaza zaharul, se adauga apa si se lasa sa fiarba pana devine un sirop legat.
            Se adauga zaharul vanilinat. Se lasa la racit.

Asamblare :
            Se taie blaturile, se insiropeaza si se umplu cu crema, asezand culorile (galben, maro) dupa preferinta, fie alternativ, fie ‘in oglinda’.
            Se imbraca tortul in crema de unt.
            Se acopera cu fondant alb sau colorat.
            Eu am optat pentru doua culori, albastru si verde,  care sa sugereze cerul si, repectiv, pamantul inverzit.
            La final, am asezat crengutele inflorite de mar, realizate din vreme, din pasta de zahar.

Pofta buna!  :)



9 comentarii:

  1. FELICITARI pentru intreg blogul,imi place foarte mult,iar tortul cu "puiul grill" e fenomenal...
    Pe curand!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc, Petronela!
    Ma bucura aprecierile tale...:) :)
    Te mai astept in vizita...!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. E absolut minunat tot ceea ce faci!Nu pot decat sa spun : Jos palaria! ... si abia astept sa vad urmatoarea opera de arta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc!
    Nu va fi chiar o opera de arta, dar va fi ceva facut cu mare drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. frumos tort,florile arata asa real,incredibil,as dori sa pot face si eu,super,tot blogul

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumesc foarte mult pentru darnicia ta in aprecieri! :) :)

    RăspundețiȘtergere