miercuri, 1 iunie 2011

Natura...DULCE...cu flori de mai...





Se pregatesc doua blaturi, unul classic, al doilea cu cacao.
Pentru un blat:
-         5 oua (la temperatura camerei);
-         5 linguri de apa;
-         12 linguri de zahar;
-         10 linguri faina;
-         1 plic zahar vanilinat;
-         coaja de lamaie rasa (sau de portocala).
1. se bat albusurile spuma tare, incorporand treptat zaharul, apa si zaharul vanilinat;
2. se adauga galbenusurile, coaja de lamaie si faina, amestecand usor, cu telul sau cu   lingura, de jos in sus, ca sa nu se lase spuma;
3. se imbraca forma de tort in hartie pentru copt si se toarna compozitia in forma;
4. se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la aprox.180oC pana cand ‘trece testul’ scobitorii (Se inteapa blatul cu o scobitoare. Daca scobitoarea ramane curata, inseamna ca blatul este copt).
Pentru al doilea blat, se adauga cacao.


Crema :
-         100 ml lapte ;
-         350 g zahar ;
-         100 g cacao ;
-         4 oua ;
-         400 g unt ;
-         30 ml zeama de lamaie .
  1. zaharul, laptele, cacaua si ouale se amesteca si se pun la foc, la bain-marie, pana cand capata consistenta unei smantani groase. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand;
  2. Untul se freaca impreuna cu zeama de lamaie;
  3. Se amesteca apoi cele doua compozitii.

Pentru sirop : 10 linguri zahar, un plic de zahar vanilinat, aprox.300 ml apa.
            Se caramelizeaza zaharul, se adauga apa si se lasa sa fiarba pana devine un sirop legat.
            Se adauga zaharul vanilinat. Se lasa la racit.

Asamblare :
            Se taie blaturile, se insiropeaza si se umplu cu crema, asezand culorile (galben, maro) dupa preferinta, fie alternativ, fie ‘in oglinda’.
            Se sculpteaza blatul insiropat si umplut cu crema, dandu-i forma de vas ceramic.
            Se imbraca tortul in crema de unt.
            Se acopera cu fondant colorat, imitand, pe cat posibil, culoarea ceramicii.
            La final, am asezat  buchetul de flori in vasul ceramic.
            Florile, in marime naturala, le-am modelat din timp, din pasta de zahar, pe tije din sarma.
Pofta buna!  :)


7 comentarii:

  1. Foarte frumos tortul tau ca si celelalte! Ar trebui sa te inscrii la concursul Delimano de pe Facebook!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Ramona!
    Nu stiam de Delimano...:)...te-ai inscris? sa te votam! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Waw ! ce minunatii stii sa faci...foarte frumos !
    Imi place ce am gasit aici si am sa te mai vizitez...ba mai mult, te-am trecut in lista mea de bloguri preferate.
    Pupici si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Lia!
    Si la tine am gasit lucruri deosebite...ma pierd printre retetele tale!
    Si tu ai intrat in lista mea de bloguri pe care le urmaresc, asa ca voi urmari postarile tale mai
    usor!
    Iti doresc si eu zile minunate si multa inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte reusit,ai spune la prima vedere ca-s naturale si vasul si florile,au iesit mai mult decat perfecte

    RăspundețiȘtergere